Internationale ervaring is voor werkgevers de standaard

Studenten met internationale ervaring zijn aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt en vinden sneller een baan. Toch gaan relatief weinig studenten naar het buitenland.

Door globalisering vragen steeds meer werkgevers om goed opgeleide mensen met internationale studie- of werkervaring. Internationalisering heeft tot heden een te beperkt bereik onder studenten. De overheid voert beleid om steeds meer studenten de grens over te krijgen. Multinational Information Planet zet zich hier al jarenlang voor in. ‘Wij streven naar internationalisering en helpen de Nederlandse student op weg naar het buitenland’, aldus het pas geopende kantoor in Nederland.

Nederland scoort onder Europees gemiddelde

‘We moeten studenten blijven enthousiasmeren en stimuleren om ervaring in het buitenland op te doen’, vindt directeur Hendrikx van Information Planet. Actieve deelname aan beurzen, voorlichtingsactiviteiten op scholen en het verspreiden van ervaringen helpen hierbij. Er valt nog veel terrein te winnen. Maar liefst 3,5% van de Nederlandse studenten volgt een volledige opleiding in het buitenland en daarmee ligt Nederland ruim om het Europees gemiddelde.

Internationalisering vergroot succes op arbeidsmarkt

Een internationale ervaring is een belangrijke indicator van succes op de arbeidsmarkt. Door een studie of cursus in het buitenland maken studenten kennis met een andere taal en cultuur. Ze ontwikkelen zichzelf en verleggen hun grenzen; letterlijk en figuurlijk. Tegelijkertijd bouwen de studenten aan een internationaal netwerk en creëren ze een onderscheidende en waardevolle positie op de arbeidsmarkt. 

Student onbekend met het buitenland

Information Planet merkt op dat veel studenten onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden om in het buitenland te studeren. De overheid wil daar verandering in brengen. Information Planet draagt daaraan bij door voor iedere student een educatieve ervaring in het buitenland uit te stippelen. Iedereen kan namelijk in het buitenland studeren, werken of een taalcursus volgen. Het onderwijs is van hoge kwaliteit, goed betaalbaar en vaak duurt het studietraject minder lang. Een bacheloropleiding duurt gemiddeld 3 jaar en een masteropleiding is mogelijk zonder schakeljaar. In het buitenland worden vakken aangeboden die wij hier in Nederland niet kennen. Het is van grote toegevoegde waarde voor studenten om over de landsgrenzen te gaan studeren.

 

Infographic© 2015 Information Planet