Highschool in Amerika: hoe is het echt?

Wil je nou weten hoe het écht is om op highschooluitwisseling te gaan? Annabel heeft een High School Classic-programma gevolgd en in deze blog neemt ze jou mee tijdens haar buitenlandse avontuur en de meest gestelde vragen die ze kreeg over haar exchange in de Verenigde Staten.

Een vreemde taal leren

Engels verbeteren

"Ik koos voor het highschool Florida programma omdat ik graag mijn Engelse taalvaardigheid wilde verbeteren voor mijn toekomstige droombaan als stewardess!"

Waarom een highschool exchange?

Doordat ik graag stewardess wilde worden, wist ik dat ik goed Engels moest spreken. Mijn moeder kwam met het idee om mijn Engels te verbeteren tijdens een Highschool jaar in het buitenland, dit sprak me erg aan. Samen met Information Planet heb ik alle opties besproken en mijn voorkeuren doorgegeven (het highschool California programma, highschool Florida en het highschool South Carolina programma waren mijn bestemmingsvoorkeuren). Voor mij werd het: Het Highschool Florida programma en hier was ik mega blij mee!

De start van het highschoolavontuur!

Nadat ik geslaagd was voor mijn VMBO vertrok ik naar Amerika. Mijn hele familie en een aantal vriendinnen gingen mee naar Schiphol om mij af te zetten en natuurlijk afscheid te nemen. Ik vloog alleen en had een overstap in New York naar Tampa. Het was de eerste keer dat ik alleen vloog en had nog nooit een overstap gehad, gelukkig was dit allemaal goed gegaan en bleek totaal niet moeilijk te zijn. De vlucht ging ook redelijk snel voorbij en op mijn 17e verjaardag kwam ik aan in Amerika. Mijn highschool year kon beginnen!

Leven bij een Amerikaans gastgezin

Voordat ik naar mijn highschool in Amerika begon had ik al een aantal keer gevideobeld met mijn gastgezin. Toen ik in Amerika aankwam, klikte het ook meteen. Mijn gastouders waren rond de 30 en vrij chill. Mijn gastzusjes waren allebei nog heel jong (3 en 7 jaar) en ze hadden ook twee hondjes. Ik heb een hele fijne ervaring gehad bij mijn gastgezin maar natuurlijk maak je ook wat lastigere momenten mee. Mijn gastvader had bijvoorbeeld wat mentale problemen, dat vond ik soms wel lastig en wist soms niet goed hoe ik daarmee om moest gaan. Gelukkig kon ik het heel goed vinden met mijn gastmoeder en had ik de meisjes. Ik miste mijn ‘Nederlandse gezin’ eigenlijk ook helemaal niet. Tuurlijk dacht ik wel aan ze, al was dat dan ook vooral bij bepaalde momenten zoals met verjaardagen of met Kerstmis.

 

Ik merkte ook dat ik de Engelse taal snel oppakte, doordat natuurlijk niemand Nederlands sprak, moest ik wel in het Engels praten. Mijn Engelse taalvaardigheid ging echt met sprongen vooruit. Daarnaast leerde ik de cultuur kennen vanuit een compleet ander perspectief dan wanneer je ergens op vakantie gaat, dit is lastig uit te leggen maar het is gewoon een hele andere ervaring!

Amerikaans gastgezin

Leven bij een nieuwe familie

"Ik heb een hele fijne ervaring gehad bij mijn Amerikaanse gastgezin en miste mijn Nederlandse familie eigenlijk helemaal niet."

High School Florida: Hoe werkt dat precies?

De school is echt precies zoals je in series en films ziet. Je wordt opgehaald en thuisgebracht in de bekende gele schoolbus en naschoolse activiteiten zoals sporten zijn echt mega populair. Ik dacht dat ik zelf een vakkenpakket kon kiezen maar bij aankomst bleek al veel van mijn voorkeurvakken vol te zijn, ik had dus andere vakken dan gehoopt. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit natuurkunde gehad en nu kreeg ik het ineens in het Engels, dat was wel even wennen en in het begin ook lastig maar uiteindelijk vond ik het wel interessant. Gelukkig hoefde ik na schooltijd vrijwel geen huiswerk meer te maken en had ik veel vrije tijd.

Verschillen tussen de highschool in Amerika en Nederland

Highschool Amerika

Verschillen met Nederland

  • Cijfers: je krijgt je cijfer in procenten of letters.
  • Klassen: in Amerika volg je vakken die je hebt gekozen met verschillende leeftijden door elkaar.
  • Schoolsysteem: het rooster in Amerika is elke dag hetzelfde.
  • Buitenschoolse activiteiten: in Amerika is het niet alleen maar lessen, er draait nog veel meer omheen, de highschoolspirit.
  • Evenementen: zoals Homecoming waarbij je elke dag in een ander thema naar school moet.
  • Schoolbus en lockers: je wordt net als in de films opgehaald in een gele schoolbus en mag je eigen locker versieren.

Cijfers, vakken en klassen

De cijfers en klassen zitten heel anders in elkaar dan in Nederland. Je krijgt je cijfers in procenten of letters. 90 tot 100 procent is aan A en dat is het hoogste. Als je 80 tot 90 procent hebt, heb je een B, 70 tot 80 een C en zo verder. Ze werken dan nog met plusjes en minnetjes en als je een E of F hebt is dat dus super slecht. En ook klassen zijn heel anders, sowieso is het Amerikaanse schoolsysteem anders ingedeeld, ze tellen eigenlijk door na de basisschool. Zo kom je tijdens een highschool exchange in de 9th, 10th, 11th of 12th grade en dus niet in de 1e of 2e net als in Nederland. In Amerika kies je vakken waarbij je keuze hebt uit vakken die je in Nederland niet hebt zoals: fotografie, kunst, rechten of webdesign. Doordat iedereen een ander vakkenpakket heeft, zit je met verschillende leeftijden door elkaar. Het kan dus zijn dat je met iemand in de klas zit uit de 9th grade maar ook met iemand uit de 12th grade. Ook ziet je rooster er in Amerika elke dag hetzelfde uit, je hebt dezelfde vakken en dezelfde uren.

Amerikaanse highschoolspirit

Een ander groot verschil is dat je in Nederland soort van alleen naar school gaat, de lessen volgt en weer naar huis gaat. In Amerika is school niet alleen maar lessen maar draait er nog veel meer omheen. Je hebt clubs, sporten en allerlei evenementen. Zo hadden we Homecoming week waarbij je elke dag in een thema naar school moest. Op maandag moesten we bijvoorbeeld verkleed gaan in de kleuren van onze school, dinsdag als toerist en woensdag als alien of cowboy. Er werden allerlei leuke activiteiten georganiseerd in die week. Zo was er een Powder Puff game waarbij de jongens gingen cheerleaden en de meiden de wedstrijd speelden en de week werd afgesloten met de Homecoming Dance, wat een groot feest was. Daarnaast is Prom natuurlijk een van de bekendste feestjes in Amerika, dat wordt veel gepromoot op school en daarbij moet je ook stemmen op een 'Prom king' en 'Prom queen'. Tijdens Prom worden de leerlingen met de meeste stemmen gekroond tot King en Queen en krijgen ze een kroontje. Dus als je het hebt over de verschillen tussen het Nederlandse en Amerikaanse onderwijs; het is compleet anders en echt gaaf om mee te maken.

Lacrosse spelen

Een team met 25 meiden

"Lacrosse vond ik echt fantastisch! Het was altijd gezellig met zoveel meiden onder elkaar."

Nieuwe sport gevonden: Lacrosse

Voordat ik naar Amerika ging kende ik de sport Lacrosse eigenlijk helemaal niet maar het werd op mijn school aangeboden en het leek me wel leuk. Ik besloot me aan te sluiten en dat was echt een van mijn beste beslissingen! De sport zelf vond ik echt fantastisch maar vooral het team vond ik heel leuk. We zaten met 25 meiden in een team, hierdoor maakte ik dus heel snel nieuwe vrienden. We trainde twee uur per week en hadden drie keer in de week een wedstrijd. Als we dan een uitwedstrijd hadden was dat dan ook super gezellig. Vaak moesten we dan twee uurtjes rijden, gingen we samen eten en dan de wedstrijd spelen. Het was dus een heel uitje altijd wat mega gezellig was. En doordat we zoveel met het team deden ben ik ook heel goed bevriend geraakt met een aantal meiden uit het team.

 

Dus als ik een tip zou moeten geven aan iemand die naar Amerika gaat zou ik zeker gaan lacrosse, het is echt super leuk. (Of een andere sport want sporten zijn super populair en je maakt dus makkelijk vrienden.)

Mijn mooiste herinnering

Natuurlijk maak je super veel mooie herinneringen tijdens een jaar uitwisseling in de Verenigde Staten maar de allermooiste is het moment dat mijn moeder me verraste. Ik had een lacrosse wedstrijd en tijdens de pauze stond mijn moeder als verassing ineens voor mijn neus. Ik barste in tranen uit van blijdschap en geluk. Ik wist helemaal niet dat mijn moeder op dat moment in de Verenigde Staten zou zijn dus het kwam als een enorme verassing. Mijn lacrosse team zag hoe het mij emotioneerde en applaudisseerde voor ons en sommige vriendinnen werden ook zelfs een beetje emotioneel. Het was echt een onwerkelijk moment; mijn moeder stond gewoon ineens voor me nadat ik haar maanden niet gezien had. Hiernaast zie je onze hereniging.

Mijn leukste herinnering

De leukste herinnering is denk ik toch dat ik Prom heb mogen meemaken. Het is natuurlijk een feestje wat je kent uit alle films en series, maar het was zo gaaf om dat in het echt ook precies zo te mogen beleven. Dat was echt een mooi feestje en daarnaast heb ik ook de leukste en mooiste herinneringen met mijn lacrosse team, ik heb zoveel leuke momenten beleefd met die meiden!

Hereniging met mama

Emotioneel weerzien

"Ik was een lacrosse wedstrijd aan het spelen en toen stond ineens mijn moeder als verassing voor mijn neus. Dat was een geweldige maar ook zeer emotionele verrassing."

Foto impressie van mijn highschoolavontuur in de VS

Amerika ontdekken

Uitjes tijdens mijn exchange

"In mijn vrije tijd deed ik vaak leuke activiteiten met mijn vriendinnen, ook heb ik een paar leuke tripjes mogen maken met mijn gastgezin en moeder."

Op avontuur tijdens mijn exchange

Ik heb tijdens mijn Highschool Miami uitwisseling ook nog een aantal leuke uitjes en reisjes gemaakt. In het weekend was ik vaak met mijn vriendinnen en anders deed ik dingetjes met mijn gastgezin. Samen met mijn vriendinnen ging ik dan shoppen, ergens naar een strandje of gewoon ergens chillen. Met mijn gastgezin deed ik vaak gewoon van die dagelijkse activiteiten zoals naar de supermarkt, speeltuin of familiebezoekjes.

 

Toen mijn moeder op bezoek was, ben ik naar Clear Water Beach geweest en hebben we Disney in Orlando bezocht. Ook ben ik met mijn gastgezin een aantal dagen naar Tennessee geweest rond de
Kerstperiode, dat was echt super leuk. Daar hebben we grotten, watervallen, Ruby Falls en andere mooie natuurparken bezocht. Tijdens het tripje zijn we lekker uiteten geweest en was het eigenlijk gewoon even fijn om met het gezin een aantal daagjes weg te zijn.

 

Het was fantastisch om Amerika te kunnen ontdekken tijdens mijn uitwisseling. Het is zo'n fantastisch en veelzijdig land, ik heb me nooit verveelt.

Time flies when you’re having fun

Mijn highschool Florida jaar is echt voorbij gevlogen, ik heb zo ontzettend veel leuke dingen mogen doen en meemaken. Ik ben echt positief veranderd, zelfstandig geworden en heb veel geleerd waar ik heel mijn leven nog profijt van kan hebben. Het is echt een unieke ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Het is super apart om de Amerikaanse levensstijl te ervaren. De highschool in USA Experience is ook zo gaaf, je loopt gewoon op school tussen de cheerleaders en al die evenementen, naschoolse activiteiten enzovoorts. Het is echt precies zoals in de film en series. Het was een tijd om nooit meer te vergeten.

 

Mijn ervaring met Information Planet was ook super goed. Ik ben super tevreden en zelfs toen ik in Amerika zat, hadden we altijd contact. Als ik dan even een vraag had, kon ik heel makkelijk even een mailtje sturen en kreeg ik dan ook snel antwoord op terug. Dit vond ik altijd wel een heel fijn gevoel. Daarom zou ik het Information Planet High School programma en het Information Planet team ook zeker aanraden wanneer je op highschool exchange wilt naar Amerika, het heeft mij echt een topjaar opgeleverd!

De tijd vliegt voorbij

Geniet van elk moment

"Het is echt ongelofelijk hoe snel zo'n highschooljaar voorbij gaat. Het is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten!"

Geldzaken

Je hebt het zelf in de hand

"Hoeveel geld je kwijt bent, ligt voor een deel aan je gastgezin maar ook bij jezelf. Je bepaalt zelf waar je je geld aan uitgeeft."

Praktische zaken

Ik kreeg ook veel vragen over de kosten die ik in Amerika heb gemaakt maar ik denk dat dit erg verschillend is per persoon. Het ligt ook aan je gastgezin, ik moest bijvoorbeeld bepaalde uitjes naar de dierentuin of attractieparken zelf betalen maar bij andere exchange students werd dat wel betaald door het gastgezin. Voordat ik in Amerika kwam hadden ze dit ook al aangegeven dat ik bijvoorbeeld mijn eigen kleren, telefoonabonnement en bepaalde uitjes zelf moest gaan betalen dus ik vond dat helemaal niet erg. Het is wel iets waar je vooraf rekening mee moet houden, het ticket van Prom vond ik uiteindelijk best duur.

Prioriteiten stellen

Maar ik denk dat je zelf ook bepaalt hoeveel geld je uitgeeft. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elke week duur uiteten te gaan, maar je hebt ook de keuze om bij iemand thuis te eten, zelf wat te maken of bij wat goedkopere tentjes te eten. En dit geldt ook voor het kopen van kleren en veel andere zaken: je moet zelf prioriteiten stellen. Als je met je vrienden bent kun je het met de onzinnigste dingen nog wel gezellig maken, Amerika ontdekken en leuke activiteiten doen hoeft ook zeker niet duur te zijn.

Contact na mijn highschool exchange

Ik heb nog steeds wekelijks contact met mijn gastgezin en vriendinnen van mijn highschool. Je bouwt toch echt een enorme band met ze op in zo’n jaar en zou ook niet weten wat ik zonder ze zou moeten. Het voelt ook echt alsof ik nog een tweede leven en familie heb ‘overseas’. Het is fijn om te weten dat ook zij er altijd voor mij zullen zijn en ik mis ze ook echt, net als de rest van mijn Amerikaanse leventje daar.

 

Wil je meer weten en zien van Annabel haar highschool avontuur? Bekijk dan haar video’s. Ze heeft tijdens haar highschooluitwisseling gevlogd en daarnaast nog een aantal Q&A's opgenomen. Zeker de moeite waard om een keertje te bekijken wanneer je interesse hebt in een highschool exchange!

Wij beantwoorden graag je vragen

Kom naar één van onze infosessies of log in bij één van onze online webinars. Wij geven je alle informatie de je nodig hebt en daarnaast is er genoeg tijd om je vragen te stellen en jouw plannen met ons te bespreken.

Met een vrijblijvend persoonlijk gesprek kom je er snel achter hoe wij jou kunnen helpen. Wat past het beste bij jou? En wat zijn jouw concrete mogelijkheden?

service@informationplanet.nl

085 222 4140 (maandag t/m vrijdag)

Waarom Information Planet?

 

Meer dan 25 jaar ervaring

53 kantoren in 14 landen

Wereldwijd netwerk

Meer dan 40.000 studenten succesvol geplaatst

Groot aanbod aan universiteiten, colleges en (taal)scholen

Persoonlijke (studie)begeleiding op maat