Bereid je vast voor op deze gekke feesttradities!

Wanneer je kiest om een studie, taalreis of high school in het buitenland te volgen, kom je in een compleet andere cultuur terecht. Elk land heeft zo zijn eigen tradities en gewoontes, zelfs binnen Europa dus je hoeft helemaal niet ver van huis te gaan om andere culturen te ontdekken!

In Nederland vinden wij het normaal als je een ooienvaar in de tuin zet en beschuit met blauwe of roze muisjes eet wanneer er een baby is geboren, je in een kringetje gaat zitten op een verjaardag en je elke dag een boterham eet het liefst natuurlijk met kaas of hagelslag. Wij vieren Sinterklaas, Koningsdag en hopen elk jaar op de Elfstedentocht. Sommige dingen lijken voor ons zó normaal, maar zijn voor buitenlanders erg bijzonder. Dat ga jij ook meemaken tijdens jouw buitenlandse avontuur. Om je hierop voor te bereiden, hebben we 8 gekke feesttradities van andere landen op een rijtje gezet.

1. Ga culinair uiteten tijdens jouw taalreis in Japan

Als je kiest voor een taalcursus in Japan, zul je voorbereid moeten zijn op een cultuurshock. Wanneer je tijdens de Kerstperiode in Japan verblijft, kan het goed zijn dat je op Kerstavond culinair naar de KFC gaat in plaats van een uitgebreid 3-gangenkerstdiner zoals we hier in Nederland vaak doen. Dit komt doordat slechts 1% van de Japanse bevolking Christelijk is en daarom wordt Kerstmis niet gezien als een officiële feestdag. De traditie om naar de KFC te gaan is ontstaan doordat een Japanse ondernemer bij de opening van een nieuw KFC-restaurant in 1970 de kans zag om een Kersttraditie in het leven te roepen en dit heeft best goed uitgepakt.

 

Tijdens een taalcursus in Japan zal je wel meer gewoontes of tradities tegenkomen die we in Nederland niet kennen. Het is dan ook echt een uitdaging om te kiezen voor een Japanse taalcursus aangezien de schijftaal niet met letters is maar met tekens. Gelukkig leer je een taal het beste wanneer je hier verblijft, dus dan is een taalreis natuurlijk een ideale oplossing! Lees de ervaring van Wim Henk zijn taalcursus in Japan. 

KFC eten met kerst

Japan

In de meeste landen is het een traditie om culinair te eten tijdens de Kerstdagen maar in Japan gaan ze gewoon naar de KFC.

Uitgebreid Kerst vieren

Amerika

In de VS vieren ze niet alleen Kerstmis maar ook Thanksgiving, uitgebreid met veel eten en uitbundige versieringen in en rondom alle huizen. De Kerstsokken aan de openhaard worden gevuld door de Kerstman.

2. Kies voor een high school in Amerika en vier de uitbundige feestdagen

Amerika staat natuurlijk bekend om het ‘big, bigger, biggest’ en dat is ook terug te zien in de manier van feesten. Waarschijnlijk heb je vast al eens een film of serie gekeken waarbij ze uitgebreid Kerstmis en Thanksgiving vieren. Misschien is deze traditie niet super gek maar vooral heel opvallend. Alle huizen worden namelijk omgetoverd tot één grote kermis met allerlei Kerstige attributen, lichtjes en de welbekende Kerstsokken aan de openhaard.

Elke vierde donderdag van november staat in teken van Thanksgiving bij zowel de Amerikanen als Canadezen. Vroeger stond deze feestdag in het teken voor het bedanken van de goede oogst maar tegenwoordig bedanken de Amerikanen met name God voor allerlei zaken. Het wordt vrijwel altijd gevierd met een gevulde kalkoen. Sommige Amerikanen zijn dan ook uren bezig om de kalkoen voor te bereiden en op de juiste manier te serveren met aardappelpuree, ovenschotel en pumpkin pie.

 

Maar niet alleen met Kerst zijn de Amerikanen uitbundig, ook de rest van het jaar kunnen ze er wat van. Als highschooler in Amerika maak je dan ook een geweldig avontuur mee. Lees de highschoolervaring van Annabel om te lezen hoe het écht is om een highschoolprogramma in Amerika te volgen.

Geniet van de feestsfeer tijdens jouw buitenlandavontuur

Het maakt niet uit naar welk land je reist voor jouw educatieve avontuur in het buitenland, je zult altijd andere tradities ontdekken, nieuwe feestjes meemaken en natuurlijk een onvergetelijke tijd beleven. Zelfs binnen Europa zijn er feesttradities waar jij waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, je hoeft dus helemaal niet ver te reizen om je te laten onderdompelen in een compleet andere cultuur met nieuwe tradities en gebruiken.

3. Krijg cadeautjes van de heks tijdens jouw highschoolprogramma in Italië

Als je kiest voor een high school in Italië kun je natuurlijk het hele jaar door genieten van de heerlijke pizza’s en pasta’s, je ontdekt hoe sterk een familieband kan zijn en schuift in het weekend aan bij je gast-oma om te genieten van haar specialiteiten. Maar wanneer je rond de feestdagen in Italië verblijft voor jouw highschool Italië programma, moet je niet schrikken van ‘La Befana’. Italië heeft namelijk geen Kerstman die cadeautjes en snoep uitdeelt, maar een heks. De Italianen kennen de Kerstman en zijn rendieren wel, maar hij heeft geen cadeautjes. Die worden ook pas op de nacht van 5 op 6 januari bezorgd door de heks aan de kinderen die braaf zijn geweest. Ze noemen dit feest ‘Epifania’. En de heks blijkt ook een rauw randje te hebben want ze vraagt de kinderen geen melk en koekjes, maar wijn en crackers!

 

Durf jij het aan om de kerstheks La Befena mee te maken in Italië? En ben je benieuwd naar wat een Highschool programma in Italië jouw nog meer kan brengen? Bekijk dan ons highschool programma in Italië.

De lieve Kerstheks

Italië

Schrik niet als je in Italië ineens een heks ziet, dit is de Kerstheks waarvan de Italianen cadeautjes mogen ontvangen.

Servies kapot gooien

Denemarken

Jammer van het servies maar de scherven brengen veel geluk!

4. kies voor een studie in Denemarken en gooi je agressie eruit tijdens kerst

Zie jij jezelf al studeren in Denemarken? Wij hebben diverse opties voor een master of bachelor in Denemarken. Ontdek de prachtige natuur, cultuur en de tradities van Denemarken tijdens jouw buitenlandse studie. Wanneer jij tijdens de Kerstperiode in Denemarken verblijft, kun je je studiestress er even uit gooien. Hier is het namelijk traditie om servies kapot te gooien tegen je eigen huis of tegen het huis van je buren. Je zult vast wel eens gehoord hebben dat scherven geluk brengen, dat is waarom ze dit doen: met veel geluk het nieuwe jaar in!

 

Lijkt het jou leuk om met servies te gooien tijdens Kerst? Bekijk dan onze studiemogelijkheden in Denemarken.

5. Leer de Duitse taal en ontmoet de Oostenrijkse Krampus

Als je van de natuur houdt, is Oostenrijk een heerlijk land om te vertoeven tijdens een taalcursus Duits. Oostenrijk is prachtig zowel in de zomer- als winterperiode en biedt veel opties voor buitensporten zoals skiën en prachtige wandelingen. Maar ook in Oostenrijk kennen ze een wat gekke traditie, in Nederland beginnen bij ons de feestdagen wanneer de Sint en zijn Pieten weer naar ons land komen. In Oostenrijk is dit feestje nét wat anders. Als je tijdens je taalreis in Oostenrijk Kerst viert, kan het zijn dat je rond 5 en 6 december de Krampus parade meemaakt. Krampus zijn mannen die zich verkleden als demoon; een gemaskerd, duivels wezen gehuld in een geiten-of schapenvel die met roestige bellen, kettingen, kamers en zwepen alle kinderen de stuipen op het lijf maar jaagt. Tegelijkertijd jaagt die met dit geluid ook de kwade geesten weg, dat is natuurlijk weer wél mooi meegenomen.

 

Durf jij het aan om de Krampus parade te bezoeken tijdens jouw taalreis in Oostenrijk? Bekijk onze taalreisopties in Oostenrijk.

Krampus Parada

Oostenrijk

Als je tijdens de feestdagen in Oostenrijk verblijft, moet je niet schrikken van de Krampus Parade. Deze demonen laat alle kinderen schrikken maar jagen ook de kwade geesten weg.

Augurken verstoppen

Duitsland

Vind de augurk en ga met extra veel geluk het nieuwe jaar in!

6. Geniet van de Kerstsferen tijdens jouw taalcursus in Duitsland

Wanneer je rond de Kerstperiode in Duitsland verblijft voor een taalcursus Duits, zul je worden ondergedompeld in de Kerstsferen. Het land staat namelijk bekend om de gezellige Kerstmarkten waarbij er veel snoepgoed, glühwein en Kreppelchen wordt verkocht. Mensen komen van over de hele wereld om de versierde steden te bezoeken en met de duizenden Kerstlichtjes en prachtige Kerstbomen. Maar daarnaast kennen de Duitsers nog een andere traditie, ze verstoppen een augurk in de Kerstboom. Het maakt niet uit of het een echte of neppe augurk is, het gaat erom dat de kinderen de augurk moeten zoeken. Het kindje dat de augurk vindt, krijgt een extra cadeautje en heeft een jaar lang extra veel geluk.

 

Weet jij de augurk te bemachtigen tijdens jouw taalreis in Duitsland? Bekijk ons taalcursusaanbod.

7. Ontdek het geluk van druiven tijdens een taalcursus in Spanje

Een taalcursus in Spanje is ontzettend populair, niet alleen door de mooie taal maar ook door het heerlijke klimaat. Het land kent een prachtige natuur en een rijke cultuur. Wanneer jij tijdens oud en nieuw in Spanje verblijft voor jouw taalcursus Spaans, kan het zomaar zijn dat je een paar Spanjaarden met druiven in de mond ziet. Het is namelijk traditie dat ze tijdens de jaarwisseling per klokslag één druif in hun mond stoppen. Iedere druif staat voor een maand van het jaar, twaalf druiven staan voor geluk en voorspoed in het nieuwe jaar. Het kan natuurlijk geen kwaad om dit trucje eens te proberen.

Ga jij op 31 december om klokslag 12 uur, 12 druiven in je mond stoppen? Of wil je nog meer weten van het Spaanse leventje? Lees dan de ervaring van Carlijn, zij heeft een 8 weken een taalcursus Spaans gevolg.

Oud & nieuw druiven

Spanje

Stop om klokslag 12 uur, 12 druiven in je mond als je extra geluk wilt in het nieuwe jaar.

Julbock voor geluk

Zweden

In Zweden hebben ze een geit van stro genaamd Julbock die staat voor geluk, genieten ze van de een Julbord met heerlijke Zweedse lekkernijen en op 24 december zitten de Zweden massaal voor de televisie om te kijken naar Donald Duck en zijn vrienden.

8. Ontdek de Zweedse feestdagen tijdens jouw studie in Zweden

Wanneer je kiest voor een studie in Zweden kun je genieten van de prachtige natuur en kun je wilde dieren spotten zoals elanden, beren, wolven en lynxen. Als je rond de feestdagen in Zweden verblijft, kan je vele Kerstmarkten bezoeken en zal je het woord ‘julbord’ niet ontgaan. Julbord betekent Kersttafel en bestaat uit een groot buffet van verschillende gerechtjes waaronder vaak de Zweedse klassiekers zoals Kerstham, gehaktballetjes, cocktailworsten, aardappelen en rode biet salade. Daarnaast hebben ze in Zweden geen Rudolf maar een geit van stro die Julbock wordt genoemd. Het is ieder jaar een uitdaging om deze 'levend' te houden tijdens Kerst. Het is van de 51 jaar al 35 keer gelukt om hem voor de Kerst in brand te steken. Een Julbock brengt geluk en daarom hebben Zweden hem ook vaak onder de Kerstboom staan.

 

Op 24 december om 3 uur 's middags zitten de Zweden massaal met de hele familie voor de buis om te kijken naar Kalle Anka, ofwel Donald Duck. Al sinds 1959 is hij te zien op de nationale zender en heeft altijd dezelfde indeling: een korte serie van Disney-filmpjes beginnend met Donald Duck en Mickey Mouse in zwart-wit, waarna er jaarlijks nieuwe films aan worden toegevoegd zoals Moana en Frozen.

 

Ga jij ook voor de buis zitten met je studievrienden tijdens jouw studie in het Zweden? Bekijk de studeeropties in Zweden.

 

Heeft de blog je enthousiast gemaakt en wil je meer weten over een de programma's die wij aanbieden? Plan dan nu gratis en vrijblijvend een oriëntatiegesprek of schrijf je gratis in voor een van onze infosessies.

Wij beantwoorden graag je vragen

Kom naar één van onze infosessies of log in bij één van onze online webinars. Wij geven je alle informatie de je nodig hebt en daarnaast is er genoeg tijd om je vragen te stellen en jouw plannen met ons te bespreken.

Met een vrijblijvend persoonlijk gesprek kom je er snel achter hoe wij jou kunnen helpen. Wat past het beste bij jou? En wat zijn jouw concrete mogelijkheden?

service@informationplanet.nl

085 222 4140 (maandag t/m vrijdag)

Waarom Information Planet?

 

Meer dan 25 jaar ervaring

53 kantoren in 14 landen

Wereldwijd netwerk

Meer dan 40.000 studenten succesvol geplaatst

Groot aanbod aan universiteiten, colleges en (taal)scholen

Persoonlijke (studie)begeleiding op maat