Studeren in Thailand: hoe is het echt?

Wil je nou weten hoe het écht is om te gaan studeren in het buitenland? Elmo heeft een minor gevolg in Thailand en in deze blog neemt hij jou mee tijdens zijn buitenlandse avontuur. Elmo volgde allen niet zomaar studie in het buitenland, hij koos ervoor om midden in de coronapandemie zijn spullen te pakken en te vertrekken. Benieuwd hoe het is gegaan? Lees zijn verhaal hieronder. 

De keuze om naar het buitenland te gaan

Ik wilde heel graag naar het buitenland want ik heb altijd de gedachte gehad dat ik veel meer leer in het buitenland dan in Nederland. Deze gedachte kwam vooral na mijn stage in Suriname. Die stage heeft mij gemotiveerd om er twee jaar later ook voor te kiezen om mijn minor in het buitenland te doen. Via de medewerkers van Information Planet heb ik veel informatie gevonden over universiteiten in Azië. Ik was er nog nooit geweest maar wilde graag een keuze maken op basis van het niveau van de universiteiten die mij aangeboden waren. Uiteindelijk heb ik daarom gekozen voor een semester in Thailand.

De richting en vakkenpakket

Ik heb een semester gevolgd aan het Bachelor-programma Business Administration. Zelf studeer ik geen administratie maar deze richting bood ongeveer 15 verschillende vakken aan, waarvan ik er zes moest selecteren om de benodigde punten te halen. Voor ieder vak was een lestijd van 3 uur per week ingepland. De vakken die ik heb gekozen, staan in het kader hiernaast beschreven.

De lessen waren van dinsdag tot en met zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur of van 13:00 tot 16:00 uur. Ik had hierdoor voldoende tijd om te genieten, mooie plekken te bezoeken en daarnaast ook al mijn deadlines, reports en presentaties voor school te maken. Ik had 3 uur per dag les en daarnaast had ik nog zo’n 1 á 2 uur nodig om het huiswerk te maken.

Vakkenpakket

Business Administration

 • International Marketing
 • IOT for business Development
 • Marketing Management
 • Logistics & Supply Chain Management
 • Organization & Management
 • E-business finances
 • Koffers pakken en gaan

  Studeren tijdens COVID-19

  "Ik had verwacht dat we fysiek les zouden krijgen, helaas was dit niet het geval. Toen ik dat hoorde heb ik meteen mijn appartement opgezegd."

  Studeren tijdens de coronapandemie

  De vakken waren interessant maar doordat het corona was, heb ik toch een andere ervaring gehad dan normaal. De wereldwijde coronapandemie had effect op het Nederlandse schoolsysteem maar ook op het Thaise schoolsysteem. Van tevoren is aangegeven dat de lessen van mijn universiteit, Siam University in Bangkok, misschien op locatie zouden zijn maar misschien ook niet. Ik ben ervanuit gegaan dat ik les zou gaan krijgen op locatie en heb dus mijn spullen ingepakt, zoals basketbalschoenen, in de hoop elke dag een balletje te gooien. En een appartement gehuurd voor 4 maanden, ervanuit gaande dat ik in Bangkok op locatie les zou hebben.

   

  Tijdens mijn verplichte quarantaine van twee weken, hadden we een goed georganiseerde online introductie. Hierin werden de verplichte onderdelen besproken zoals: de geschiedenis van de school, lokaalindeling, aanspreekpunten en medestudenten. Helaas werd op dat moment ook aangekondigd dat de lessen definitief online gegeven zouden worden. Ik ben uiteindelijk maar drie keer op de universiteit gegaan, om te sporten en om benodigde documentatie op te halen voor een visum-verlenging. Het was erg leeg en door de pandemie heb ik daarom dus totaal geen Thaise universiteiten ervaring gehad. Uiteraard wist ik dat ik in een gekke tijd ging studeren maar ik hoopte gewoon dat het goed zal komen.

  Thailand ontdekken en online lessen volgen

  Minor Thailand

  (Verschillen per school)

  • Schooldagen: lessen op dinsdag tot en met zaterdag.
  • Schooltijden: van 09:00 tot 12:00 of van 13:00 tot 16:00 uur.
  • Huiswerk: ongeveer 1 á 2 uur per dag.
  • Online les: door de coronapandemie was er wereldwijd online les.
  • Interactie: door de online lessen was er minder interactie dan gehoopt.
  • Aanwezigheid: verplicht aanwezigheidspercentage per vak om het vak te kunnen halen.

  Reizen tijdens de online lessen

  Maar aan elk nadeel zit ook zo zijn voordeel: op het moment dat ik hoorde dat de lessen online plaats gingen vinden, heb ik direct mijn appartement afgezegd. Door afzegging van mijn appartement heb ik tijdens mijn periode in het buitenland de vrijheid gehad om heel veel van Thailand te zien.

   

  De online lessen waren erg interessant, maar ondanks dat ervaarde de school ook problemen met het online lesgeven. Alle leraren gaven les vanuit de universiteit maar soms was er bijvoorbeeld geen goede internetverbinding. (Deze problemen zullen ze waarschijnlijk ook in Nederland hebben gehad, maar toch). Door het online les had ik ook minder interactie met de leraren en andere studenten, dat was wel erg jammer. Een groot pluspunt van het online les was dan wel weer dat ik vanuit allerlei verschillende plekken de les heb gevolgd, dat ging gewoon goed. Ik heb onwijs veel van het prachtige Thailand kunnen zien en ontdekken naast het volgen van mijn online lessen.

  Makkelijk contact maken

  Het was supermakkelijk om contacten te maken in Thailand. Door de online les, had ik de vrijheid om mensen overal en nergens te ontmoeten. Van tevoren wist ik al dat er veel solo reizigers zouden zijn, hierdoor maak je supermakkelijk contact aangezien iedereen op zoek is naar reisbuddy’s en vrienden. Naast de vele locals, heb ik mensen van over de hele wereld ontmoet. Ook weet ik zeker dat een aantal van deze vriendschappen echt voor het leven zullen zijn! Je maakt samen zo'n onvergetelijke tijd mee, echt gaaf.

  Mijn reis door Thailand

  De eerste weken van mijn studie verbleef ik in Bangkok, naast Chinatown. Het was een heerlijke plek met geweldig eten. Ik ben er tot dag 46 gebleven omdat je vanaf dag 45 je visum kan verlengen tot het einde van de minor.  Na 90 dagen in Thailand, moet je een 90 days-report doen. Dit eerste report moet je fysiek doen in de stad waar je universiteit is.

   

  Tijdens mijn studie heb ontzettend veel gereisd, daarvoor ben ik Corona eigenlijk wel dankbaar. Mijn reis is begonnen in Bangkok en na een maand ben ik vertrokken naar Ko phangan en Samui. Toen via Surat Thani en Khao Sok weer teruggegaan naar Bangkok voor twee weken. Vervolgens ben ik naar Chiang Mai gegaan voor het Yee Peng-festival (lanternfestival), waarna een scootertour van 600km op de planning stond door Mae Hong Son-provincie. Hierna ben ik voor een aantal dagen in Chiang Mai gebleven omdat ik mijn final exams moest maken. Daarna ben ik nog naar Phuket gevolgen voor 10 dagen. Hier heb ik, Kerst en Oud en Nieuw gevierd op het partyeiland genaamd: Ko Phangan. Dit was echt een toptijd, waarbij ik veel leuke mensen heb mogen ontmoeten en veel heb kunnen genieten en feesten.

   

  Eind december waren alle examens afgerond. Toen ben ik nog een maandje gaan reizen naar Ao Nang, Krabi en Ko PhiPhi. Uiteindelijk ben ik via Bangkok weer naar Ski Lanka gevlogen waar ik tot eind februari heb gezeten. Al deze reizen had ik zeer zeker niet kunnen maken als ik gewoon les had gehad op de campus.

  COVID-19 bedankt!

  Reizen, ontdekken en genieten

  "Ik ben Corona dankbaar want daardoor heb ik superveel kunnen reizen en heel veel van het mooie Thailand kunnen zien en ontdekken. Mijn studie in het buitenland was een fantastisch avontuur dat ik nooit meer zal vergeten!"

  Lijstje met tips

  Lekker eten in Thailand

 • Sticky Rice met Mango
 • Kao Soi
 • Pat Thai
 • Tom Yum Soup
 • Reis- en eettips!

  Ik ben echt op de mooiste plekken geweest van Thailand. Door veel met de locals om te gaan en zelf op ontdekkingstocht te gaan, zijn veel van deze plekken klein en onbekend. Veel namen zullen andere daarom niks zeggen maar ik zou het je erg aanraden om de onderstaande plekjes te bezoeken wanneer jij kiest voor een studie (of andere reis) in Thailand.

  • Ko Phangan
  • Ko Samui
  • Ko PhiPhi
  • Khao Sok National Park
  • Chiang Mai
  • Pai
  • Doi Inthanon

  Lees hiernaast ook een aantal lekkere eettips.

  Foto impressie van mijn minor in Thailand

  Elmo

  Mooie ervaring

  Met ups en downs

  "In het begin had ik niet durven dromen dat dit zo'n fantastisch avontuur zou worden (zeker niet met de coronapandemie). Er waren natuurlijk ups en downs maar dat heeft mijn totale ervaring zó mooi gemaakt!"

  Vrije tijd tijdens mijn studie

  Tijdens mijn studie in het buitenland, ben ik erachter gekomen dat ik schrijven erg leuk vind. Ik werk nu ook als artikelschrijven en heb ik voor Thailand een travelblog opgestart. Ik probeer hier wekelijks iets op te posten. Als je meer wil weten over mijn avontuur in Thailand, kun je dus een kijkje nemen op mijn blogwebsite.

  Een fantastische ervaring

  Het begin van mijn studie heb ik zo anders ervaren dan het einde van mijn studie. Dat kwam ook omdat er in het begin geen toerisme was, strenge 1.5 meter regels, mondkapjes en een avondklok van 20:00 uur. In tegenstelling tot het begin van mijn studie, toen stond ik met zo’n 30 á 40 studenten en reizigers te feesten op Phangan.

   

  Er wordt ook vaak gevraagd wat het mooiste moment is van mijn studie in het buitenland maar dat vind ik lastig om te beantwoorden. Er zijn zoveel mooie momenten (scooterloop, Ko Phangan, de verschillende witte stranden met blauw water) maar ook waren er lastige momenten (het missen van familie en vrienden, afscheid nemen van gemaakte vrienden en het hebben van een scooterongeluk). De afgelopen zes maanden mogen in het geheel worden uitgedrukt als één mooie ervaring. Elk moment heeft zijn eigen charme, al kan het positief of negatief zijn geweest. Al die momenten hebben namelijk mijn ervaring zo onbeschrijfelijk mooi gemaakt.

  Leerzame lessen van mijn studie in het buitenland

  Op persoonlijk vlak heb ik mezelf ontzettend ontwikkeld als persoon. Ik heb heel veel geleerd over het leven, andere culturen en landen. Mijn Engels is erg goed ontwikkeld en ik heb vriendschappen voor het leven gemaakt. Ik heb geleerd dat ik mezelf kan zijn in het buitenland en erg goed mijn eigen mening kan aangeven. Het leven als een ‘Digital Nomad’ bevalt mij goed, ik zal in de toekomst daarom ook veel meer willen reizen tijdens mijn werk. Deze studie heeft deuren voor mij geopend: van het opzetten van en eigen reiswebsite en het verdienen van geld via online werk.

   

  Ook vanuit de Thaise school heb ik veel geleerd, al lagen deze verwachtingen hoger. Deze konden helaas niet helemaal worden waargemaakt door de pandemie. Toch lag de focus van een studie in het buitenland bij mij uiteindelijk op het ontdekken van mezelf, het ontmoeten van andere culturen en het sociale aspect ervan. Daardoor kan ik zeggen dat mijn avontuur in het buitenland dubbel en dwars is geslaagd!

   

  Ik heb veel meer geleerd dan ik had verwacht, al wist ik ook niet echt wat ik moest verwachten. Niet alleen heb ik de winterperiode in Nederland mogen ontlopen maar heb ik ook nog de mooiste bossen, parken en stranden mogen ontdekken. Deze zullen écht voor altijd in mijn gedachte blijven, het was zo onbeschrijfelijk mooi allemaal.

   

  Heel veel mensen vroegen aan mij wat ik na Thailang ging doen, ik heb gezegd dat ik het niet weet en dat ik van dag tot dag leef. Ik wil niets vooruitplannen. Dit heeft mij ertoe gezet om na Thailand nog niet naar huis te gaan maar om voor een maand naar Sri Lanka te gaan. Ik ga volop genieten, reizen en zoveel mogelijk uit het leven halen.

  Levenslessen

  Je leert veel op het gebied van

 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Culturen, gewoonten en gebruiken
 • Engelse taalvaardigheid
 • Zelfstandigheid
 • Nieuwe kansen pakken
 • Vriendschappen over de hele wereld
 • Werken en reizen
 • Leven als een Digital Nomad
 • Zoveel mogelijk uit het leven halen!
 • Go explore

  Ga de wereld ontdekken

  "Iedere ervaring is uniek. Waar wacht je nog op? Ga een studie volgen in het buitenland en maak net zo'n geweldige avonturen mee als Elmo."

  Vriendschappen voor het leven

  Als ik terug ben ik Nederland van Sri Lanka, ga ik naar Kopenhagen want daar woont een vriendin die ik hier heb ontmoet. Daarnaast zijn we met onze vriendengroep van Thailand aan het proberen te plannen om elkaars steden te bezoeken. Het lijkt me superleuk om iedereen in hun eigen omgeving te zien, diverse landen te ontdekken en uiteraard mijn vrienden weer terug te zien.

  Ga ook studeren in het buitenland!

  Ik zou het iedereen aanraden om ook via Information Planet te gaan studeren in het buitenland. Veel mensen zijn bang om te reizen, ze weten niet waar ze moeten beginnen of wat ze moeten verwachten. Dat begrijp ik volkomen en dat heb ik ook zelf ervaren. Je kunt zoveel verwachtingen hebben maar de echte beleving zal totaal anders zijn. Ik moet zeggen dat al mijn verwachten zijn overtroffen. Waag die kans, ‘take that shot in the dark’ en ga de wereld ontdekken!

   

  Mijn keuze om naar Thailand te gaan was het 100000% waard. Ondanks corona en dat ik bijna werd tegengehouden, ben ik gewoon gegaan en het heeft me zó ontzettend veel gebracht. Ik kijk positief terug op mijn tijd in Thailand en wil dit gevoel met iedereen delen. Dus volg mijn advies op: pak gewoon je spullen en ga! Ga de wereld ontdekken want het heeft zoveel moois.

  Wil je meer weten over het studieavontuur van Elmo? Bezoek zijn blogwebsite of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor jouw studieavontuur in het buitenland.  Wij hebben superveel mogelijkheden met studieprogramma's over de hele wereld. Bekijk de opties op onze website of plan een gratis oriëntatiegesprek in. 

  Wij beantwoorden graag je vragen

  Kom naar één van onze infosessies of log in bij één van onze online webinars. Wij geven je alle informatie de je nodig hebt en daarnaast is er genoeg tijd om je vragen te stellen en jouw plannen met ons te bespreken.

  Met een vrijblijvend persoonlijk gesprek kom je er snel achter hoe wij jou kunnen helpen. Wat past het beste bij jou? En wat zijn jouw concrete mogelijkheden?

  service@informationplanet.nl

  085 222 4140 (maandag t/m vrijdag)

  Meer dan 25 jaar ervaring

  53 kantoren in 14 landen

  Wereldwijd netwerk

  Meer dan 40.000 studenten succesvol geplaatst

  Groot aanbod aan universiteiten, colleges en (taal)scholen

  Persoonlijke (studie)begeleiding op maat