De studiekosten in het buitenland liggen anders dan die van een studie in Nederland. Bovendien kan de manier van financieren ook verschillen, omdat je te maken hebt met andere financieringsmogelijkheden en beurzen. In deze blog vertellen we je welke mogelijkheden er zijn om jou studie in het buitenland te financieren, zodat je met een gerust hart aan jouw avontuur kunt beginnen!

Waar liggen de verschillen in kosten?

Uiteraard zijn het collegegeld, de verblijfkosten en het levensonderhoud per land, school en studietraject verschillend. Om twee extremen weer te geven: in Zweden wordt het collegegeld volledig betaald door de overheid, terwijl je in de Verenigde Staten al snel moet denken aan $20.000,- per jaar voor een Bachelor’s Degree of Master’s degree.

 

Verder verschilt het lesgeld, in tegenstelling tot Nederland, ook per universiteit of hogeschool in een land. Deze verschillen kunnen zitten in het kwaliteit van het onderwijs, de faciliteiten die op de school aanwezig zijn en wat de school extra aanbiedt, zoals gastlezingen, bedrijfsbezoeken, stages, etc.

 

Tot slot maakt het ook nog uit waarvoor je naar een universiteit of hogeschool in het buitenland gaat. Wil je een volledige Bachelor-, Master-, of MBO-opleiding volgen, naar een College gaan of slechts een Semester of Minor in het buitenland doen? Dit is allemaal van invloed op het uiteindelijke kostenplaatje.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

De beste en meest simpele mogelijkheid is natuurlijk wanneer jij zelf of je ouders het collegegeld betalen. Dit kan door geld dat je gespaard hebt met je (vakantie)baan of bijvoorbeeld via crowdfunding. Wanneer dit niet toereikend is, zijn er nog een aantal mogelijkheden om jouw studie in het buitenland te financieren.

Allereerst kun je als Nederlandse student studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) of meenemen als je voor een Minor of Semester naar het buitenland wilt. Zelfs als je niet ingeschreven staat op een Nederlandse onderwijsinstelling, maar een volledige studie in het buitenland wilt volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Afhankelijk van het land en van de opleiding, kun je deze toegekend krijgen. Het maakt hierbij overigens niet uit of je binnen of buiten de EU gaat studeren.

Naast de studiefinanciering van DUO, kun je ook een OV-vergoeding aanvragen. Nederlandse studenten hebben recht op het studentenreisproduct, maar wanneer je hier geen gebruik van wilt maken, kun je een vergoeding van ruim €90,- per maand tegemoet zien. Makkelijk meegenomen, toch?! 😉

Sommige overheden stellen beurzen beschikbaar voor internationale studenten die op een universiteit in hun land gaan studeren. Of je in aanmerking komt voor een beurs, zal van een aantal factoren afhankelijk zijn.

Naast de overheden, bieden de universiteiten zelf vaak ook beurzen aan voor (internationale) studenten. De studiebeurzen van Amerikaanse universiteiten, bijvoorbeeld, zijn bedoeld voor studenten die het volledige lesgeld niet kunnen voldoen (need-based beurs), voor studenten met een speciale staat van verdienste (merit-based beurs) en voor studenten die erg getalenteerd zijn in een bepaalde sport (sportbeurs).

Het is onmogelijk om alle beurzen te benoemen die beschikbaar zijn per land en universiteit en jouw persoonlijke situatie. Wanneer het duidelijk is op welke universiteit je gaat studeren, kunnen de beschikbare beurzen ook beter in kaart worden gebracht.

Zeker wanneer je van plan bent voor een langere tijd naar het buitenland te gaan, is het geen gek idee om een bijbaantje te nemen. Binnen de EU is dit ook geen enkel probleem, echter, buiten de EU kan dit voor problemen zorgen. Het visum waarmee je reist is namelijk niet altijd geldig voor werken in het buitenland. Wat in zulke gevallen vaak wel mogelijk is, is om te werken op de campus van de hogeschool of universiteit; dat is vaak wel toegestaan.

Een leuke bijkomstigheid van werken in het buitenland is dat je de cultuurverschillen nog beter ervaart en ook de vreemde taal sneller aanleert. Bovendien staat het ook nog eens leuk op je CV!

Tot slot: Misschien heeft het lezen van deze blog je afgeschrikt van het idee om in het buitenland te studeren, misschien ook wel juist niet. Wij hopen natuurlijk dat laatste. Wat wij je in ieder geval willen meegeven is dit: zie (de kosten van) een studie in het buitenland vooral als een investering, die je later dubbel en dwars terugverdient; niet alleen op financieel gebied, maar vooral ook op persoonlijk vlak!

Wij beantwoorden graag je vragen

Kom naar één van onze infosessies of log in bij één van onze online webinars. Wij geven je alle informatie de je nodig hebt en daarnaast is er genoeg tijd om je vragen te stellen en jouw plannen met ons te bespreken.

Met een vrijblijvend persoonlijk gesprek kom je er snel achter hoe wij jou kunnen helpen. Wat past het beste bij jou? En wat zijn jouw concrete mogelijkheden?

service@informationplanet.nl

085 222 4140 (maandag t/m vrijdag)

Plan nu jouw gratis oriëntatiegesprek

Wat ga jij doen?

  • Oriënteer: Wat past het beste bij jou?
  • Begeleiding: Afhankelijk van wat jij wilt gaan doen, gaan we jou persoonlijk begeleiden.
  • Aanmelding: Voor zowel een studietraject, High School programma of taalreis verzorgen wij de aanmelding.
  • Plaatsing: Ben je aangenomen voor je studie, geplaatst bij jouw High School of aangemeld bij je taalschool?
  • Vertrek: Het is zover! Je gaat naar het buitenland!

Laat je door ons inspireren en informeren!
Je kunt in een tussenjaar kiezen voor veel verschillende soorten invullingen. De meest populaire zijn een college in het buitenland, een Foundation Year, een High School programma, een taalreis of een Multi Language Year. Ben jij benieuwd wat het beste bij jouw wensen en budget past? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek met ons in. We gaan eerst bekijken welk programma voor jou het meest geschikt is. Afhankelijk van wat je wilt gaan doen starten wij het begeleidingstraject en helpen wij je op weg naar het buitenland!

Naar het buiteland gaan voor een tussenjaar kan best een uitdaging zijn wanneer je niet weet waar te beginnen. Dit heeft voornamelijk te maken met verschillende aanmeldprocedures en toelatingseisen in het buitenland. En wanneer kun je starten met een taalcursus? En op welk niveau moet je taallessen gaan volgen? Meer weten over de mogelijkheden voor jou? Plan dan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in met een van onze studiespecialisten of meld je aan voor een van onze infosessies.

Meer dan 25 jaar ervaring

53 kantoren in 14 landen

Wereldwijd netwerk

Meer dan 40.000 studenten succesvol geplaatst

Groot aanbod aan universiteiten, colleges en (taal)scholen

Persoonlijke (studie)begeleiding op maat