Leer Spaans in het populaire Barcelona

"Het is zo’n unieke ervaring en levert zoveel meer positieve dingen op dan je van tevoren kan bedenken!"

Nadat ik mijn Bachelor in Nederland had afgerond, wilde ik graag een tijdje iets anders doen om buiten mijn comfortzone te treden. Ik ben altijd al verliefd geweest op de stad Barcelona en aangezien ik op de middelbare school al wat Spaanse les had gevolg, leek me dit de perfecte gelegenheid om mezelf even los te trekken van de dagelijkse sleur in Nederland.

De eerste weken bij mijn taalschool in Barcelona waren vol met nieuwe indrukken. Aangezien je wekelijks kan instromen, komen er altijd nieuwe gezichten. Dit is juist gezellig en hierdoor zit je nooit alleen. De docenten en andere werknemers bij Expanish zijn heel aardig, ze helpen met al mijn vragen. Het is een kleinschalige school waarbij je erg persoonlijk wordt benaderd. Naast het theoretische aspect, organiseert de taalschool ook dagelijkse activiteiten waarbij je de stad, cultuur en taal nóg beter leert kennen. Hiermee leer je ook veel mensen kennen buiten je eigen klas, zeker een aanrader dus!

Ik had ervoor gekozen om 20 uur Spaanse les te volgen in Barcelona. Op een normale dag kwam ik om half 9 mijn bed uit, nadat ik mezelf had klaargemaakt pakte ik dan meestal de bus, zodat ik om half 10 aanwezig kon zijn op school. In de lessen worden elementen besproken die passen bij het hoofdstuk. Als je een actieve klas hebt gaan die gesprekken vervolgens overal heen, wat het ook weer erg interessant maakt. Tijdens een cursusdag hebben we twee pauzes, daarin plof ik meestal op de bank of haal ik met wat cursisten een kop koffie en een ‘segundo dasayuno’ bij de bakker om de hoek. Na de les ga ik meestal naar huis op de fiets (ik blijf toch een Nederlander 😉) om daar te lunchen en daarna spreek ik wat af met vrienden. We bezoeken dan bijvoorbeeld een museum, lopen door de stad of kletsen wat onder het genot van een biertje of glaasje wijn.

Het leuke aan deze taalschool in Barcelona is dat ze heel erg hun best doen om alles zo persoonlijk mogelijk te maken. Je wisselt wekelijks of tweewekelijks van docent en dat is zowel leuk als interessant, aangezien elke leraar toch net op een andere manier lesgeeft. Hierdoor heeft elke leraar een bijdrage geleverd aan het uiteindelijke niveau (zeker als je voor een langere periode kiest). Elke donderdag gingen we naar buiten om de theorie toe te passen. Dit vond ik altijd echt heel leuk. Hierdoor leerde je de stad kennen en kun je leuke gesprekken hebben met de docent of andere studenten.

Mijn beginniveau was A2.2, hierdoor kon ik rustig opstarten, aangezien ik al wel ‘wat’ kennis had. Na een paar weken zat ik op B1 en ben ik na 24 weken geëindigd op C1.1. Ondanks dat het verschil zo groot is, merk je zelf niet veel van het verschil omdat het allemaal heel geleidelijk gaat. Door de buitenactiviteiten en andere lesmanieren vlogen de weken voorbij, en voor ik het wist zat ik alweer een niveau hoger. Al moet ik wel toegeven dat er binnen de klassen nog altijd veel verschil was tussen cursisten, logisch ook omdat het voor sommige nationaliteiten makkelijker is om Spaans te leren. Het enige nadeel aan het steeds wisselen van de docenten is dat geen docent precies jouw niveau weet.

De accommodatie waar ik tijdens mijn taalreis verbleef had ik zelf geregeld, en daar was ik achteraf ook heel blij mee. Deze was namelijk goedkoper dan de accommodatie die via de taalschool werd aangeboden en ik vond het ook heel leuk om met anderen te zitten die voor een langere periode in Barcelona zouden wonen. Nu woonde ik bijvoorbeeld met twee meiden die hun gehele bachelor en master in Spanje volgde. Bij de taalschool wisselde de studenten namelijk erg vaak. Doordat ik dus een half jaar ging was dit voor mij ideaal, ik denk dat het voor kortere periodes wel leuk is om juist bij de andere cursisten te zitten.

In mijn vrije tijd ontdekte ik de stad, vaak met vrienden, maar ook wel eens alleen. Door deze taalreis heb ik ook geleerd dat alleen zijn totaal anders is dan eenzaam zijn, ik kan me alleen ook echt goed vermaken. Stap uit je comfortzone, dat levert je veel meer mooie momenten op. We bezochten musea, gingen naar de film, opstap of uiteten. Daarnaast bezocht ik ook dingen buiten Barcelona en heb ik vooral veel dagtripjes gedaan, ik ben zelfs naar Ibiza geweest! Dit soort tripjes zijn zo makkelijk om je supersnel overal met de trein kan komen, maar gelukkig is er in de stad Barcelona ook nog van alles te ontdekken.

Als mensen vragen wat mijn hoogtepunt was van mijn taalreis, vind ik dat lastig om te kiezen. Ik heb zoveel mooie momenten beleefd, maar als ik iets zou moeten kiezen is het denk ik toch het tripje naar Ibiza. Daar ging ik namelijk heen met drie meiden die ik vanuit de taalschool kende. We gingen buiten het seizoen en blijkbaar betekende dat dat er vrij weinig was om te beleven. Ook was het ontzettend slecht weer, maar dat mocht voor ons de pret niet drukken. We zijn uiteindelijk door dat weekend zo’n goede vriendinnen geworden, dat ik dat tripje voor altijd zal koesteren.

Met een aantal vrienden heb ik ook nog zeker contact, met de ene vriendin bel ik elke week nog uren en van anderen zie ik nog af en toe wat voorbijkomen op Instagram. Uiteraard kan je vriendschappen sluiten voor het leven, maar soms is het ook goed om tijdelijk een geweldige tijd te beleven met elkaar en echt in het moment te leven. Hopelijk houd ik nog contact met vele en gaan we nog meer avonturen beleven. Tegen de mensen die twijfelen wil ik alleen maar zeggen: gewoon doen! Het is zo’n unieke ervaring en levert zoveel meer positieve dingen op dan je van tevoren kan bedenken.

Information Planet (en in het bijzonder Marianne) heeft erg haar best gedaan om mij zo veel mogelijk te helpen. Het contact verliep heel persoonlijk en ik voelde ook echt dat zij er veel moeite in stopte. Daarnaast is het ook fijn om te weten dat je naast de taalschool nog een extra contactpersoon hebt voor vragen. Ik zou het daarom anderen zeker willen aanmoedigen om ook een taalreis via Information Planet te boeken. Het is een perfecte manier om een nieuwe cultuur te leren kennen en taal te leren. Een taalschool geeft je veel vastigheid rondom activiteiten en het maken van nieuwe vrienden, echt top!

Heeft het verhaal van Ezra je geïnspireerd en wil je meer weten over een taalcursus in het buitenland? Plan dan nu gratis en vrijblijvend een oriëntatiegesprek in met een van onze studiespecialisten. Lees ook vooral nog meer ervaringen van onze studenten.

Waarom Information Planet?

 

Meer dan 25 jaar ervaring

53 kantoren in 14 landen

Wereldwijd netwerk

Meer dan 40.000 studenten succesvol geplaatst

Groot aanbod aan universiteiten, colleges en (taal)scholen

Persoonlijke (studie)begeleiding op maat